Tempoh memasak : 30 mins
Bahan-bahannya:
- 1 potong ikan tenggiri
- 2 biji bawang merah
- 1 ulas bawang putih
- 1 cm kunyit
- 2 cm halia
- 2 sudu makan serbuk kari
- 1 batang kulit kayu manis
- Sedikit bunga cengkih dan bunga lawang
- Air asam jawa secukupnya
- Garam secukup rasa
Cara Menyediakannya:
- Tumbuk bawang merah, bawang putih, kunyit dan halia sehingga lumat.
- Campurkan dengan serbuk kari. Ketepikan.
- Tumis bahan-bahan yang sudah ditumbuk bersama kulit kayu manis, bunga cengkih dan bunga lawang. Kacau sehingga naik bau.
- Masukkan pula air asam jawa secukupnya. Setelah mendidih masukkan ikan.
- Biarkan kuah mendidih dan ikan masak. Kemudian masukkan garam secukup rasa.
- Apabila kesemuanya sudah cukup masak, padamkan api dan sedia untuk dihidangkan.
INFO:
Jenis ikan yang boleh dimakan adalah dari jenis yang tidak berbisa atau tidak menyebabkan kegatalan seperti ikan siakap, haruan, bawal putih/hitam, gelama dan ikan tenggiri.
Berpantang Selamat dan Natural dengan Shaklee Confinement Set? Hubungi saya Iffah Anuar di faheem.wardrobe@gmail.com atau SMS/Whatsapp: 013-5810170 untuk pesanan dan FREE Consultation.
Jom Selangkah Lebih Sihat dengan SHAKLEE!
IffahAnuar
0 comments:
Post a Comment